Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään -päivä 2018: Kestämätön kulutus heijastuu lapsiin ja nuoriin

Älä osta mitään -päivä 2018: Kestämätön kulutus heijastuu lapsiin ja nuoriin

Perjantaina 23.11.2018 vietetään Älä osta mitään -päivää. Päivä toimii vastaliikkeenä kulutushysterialle, jota luo Suomeenkin vahvasti rantautunut Black Friday -ilmiö.

Tarkoituksena on haastaa jokainen miettimään omia ostotapojaan, ostopäätöstentekoaan ja heräteostoksiaan sekä siirtymään kohti ekologista tavaroiden ja palveluiden käyttöä.

Myös lapsiin ja nuoriin kohdistetaan voimakasta mainontaa yhä varhaisemmassa vaiheessa. Luonto-Liitto haluaa avata keskustelun siitä, pitäisikö lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa mainontaa rajoittaa.

“Se, miten yhteiskunnassa suhtaudutaan kuluttamiseen, heijastuu lapsiin ja nuoriin. Mainonta lisää painetta kuluttaa kestämättömästi”, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green muistuttaa.

“Haluamme herättää keskustelua mainonnan vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Kun aggressiiviseen mainontaan yhdistää ryhmän paineen ja sen, että kaikilla pitäisi olla samat muotijutut, yksittäinen lapsi ja hänen vanhempansa ovat aika voimattomia, vaikka halua kuluttaa kohtuullisesti ja kestävästi löytyisi”, Malva Green sanoo.

Eriarvoisuus kärjistyy joulun tavarapaljouden keskellä. Kun toiset ostavat yhä enemmän ja kalliimpaa, toisilla ei ole varaa välttämättä edes perushyödykkeisiin. Monilla tavaraa on jo ähkyksi asti, minkä osoittavat kodin tavaramäärän karsimiseen ohjaavien oppaiden, vertaistukiryhmien ja kampanjoiden suosio.

Lasten ja nuorten tulevaisuuden kannalta on keskeisen tärkeää, että otamme ympäristön huomioon kulutuskäyttäytymisessämme. Aikuisilla ja vanhemmilla on merkittävä rooli lapsen ja nuoren kasvattamisessa vastuulliseksi kuluttajaksi.

“On selvää, että nykyinen kuluttamisen taso on kestämätön. Ilmastonmuutos ja monimuotoisuuden väheneminen uhkaavat muuttaa koko maapallon elinolosuhteita ja tulevaisuutta. Luonto-Liitto korostaa, että vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia”, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Nina Kaipio toteaa.

“Voimme jokainen toimia omassa lähipiirissämme positiivisena esimerkkinä kestävästä ja kohtuullisesta kuluttamisesta”, Kaipio rohkaisee.

Luonto-Liitto järjestää yhteistyössä Pohjoismaiden ministerineuvoston, Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaiden kulttuuripisteen kanssa aamuseminaarin kestävästä kulutuksesta Helsingissä perjantaina 23.11. klo 8.00 alkaen.

Lisätietoja: www.luontoliitto.fi/ajankohtaista/ala-osta-mitaan-paiva-kannustaa-kuluttamaan-alykkaasti

Älä osta mitään -päivä Facebookissa: www.facebook.com/alaosta

Älä osta mitään -päivän nettisivut: www.alaosta.fi

Yhteystiedot:

Malva Green, ympäristökasvatuspäällikkö, Luonto-Liitto