Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään -päivänä puhkotaan mainoksien harhakuvia

Älä osta mitään -päivänä puhkotaan mainoksien harhakuvia

Luonto-Liitto tiedottaa 2.10.2007

Kansainvälistä Älä osta mitään -päivää vietetään Suomessa perjantaina 30.11. Jo perinteeksi muodostunut teemapäivä kyseenalaistaa jatkuvan kulutuksen ihanteen ja kannustaa ihmisiä miettimään todellisia tarpeitaan. Tämän vuoden ”Älä osta mielikuvaa” –sloganiin kiteytetty teema haastaa ihmisiä tarkastelemaan todellisuuden ja mainosmaailman välistä ristiriitaa.

”Mainoksien satumaailmassa tuotteisiin yhdistetään mielikuvia onnellisista ihmissuhteista ja paremmasta elämästä. Elämän laatu ei kuitenkaan parane tavaroita hankkimalla. Mainoksiin kannattaakin suhtautua suurella kriittisyydellä, sillä niiden luoma tyytymättömyyden tunne omaa elämää ja itseään kohtaan on luotu hyödyttämään vain tavaran tuottajia”, toteaa Älä osta mitään -päivän koordinaattori Marianne Mäkinen.

Älä osta mitään -päivän kampanja toteutetaan tänä vuonna pääosin verkkoympäristössä ja suunnataan nuorille, vaikka mainonnan luomat harhakuvat koskevat yhtä lailla kaikkia ihmisiä ikään katsomatta. Lokakuussa uusittavilta www.alaosta.fi verkkosivuilta tulee löytymään niin opetus- kuin ajanvietemateriaalia mainontaan ja mielikuviin liittyen. Marraskuun aikana sivuille päivitetään myös paikkakuntakohtaiset Älä osta mitään –päivän tapahtumat.

Älä osta mitään -päivänä on tarkoitus viettää vuorokausi hankkimatta tavaraa ja käyttämättä rahaa. Teemapäivä haastaa ihmiset punnitsemaan jokapäiväisiä ostovalintojaan, hallitsemaan ostoimpulssejaan ja muuttamaan käyttäytymistään pysyvästi ekologisemmaksi. Verkkokampanjan sekä teemapäivän järjestää Luonto-Liitto yhdessä nuoriso- ja ympäristöjärjestöjen kanssa. Aineettoman kulutuksen hengessä yhteistyöhön on tänäkin vuonna kutsuttu monet kulttuuritoimijat sekä museot, jotka tarjoavat ihmisille ilmaisia opastuksia ja sisäänpääsyjä marraskuun viimeisenä perjantaina.

Lisätietoja:
suomeksi: Marianne Mäkinen, Älä osta mitään -päivän koordinaattori, Luonto-Liitto, 044-0155963, marianne.makinen_ät_luontoliitto.fi
på svenska: Sandra Nyholm, Natur och Miljö rf. , 09-61222926, sandra.nyholm_ät_naturochmiljo.fi

www.alaosta.fi