Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään -päivänä 24.11. nautitaan elämyksistä

Älä osta mitään -päivänä 24.11. nautitaan elämyksistä

Luonto-Liitto tiedottaa 16.11.2006

Älä osta mitään -päivänä ensi viikon perjantaina kannustetaan vaihtamaan tavaran kuluttaminen erilaisista elämyksistä nauttimiseen. Aidot elämykset lisäävät onnellisuutta täyttämättä komeroita ja kaatopaikkoja. Tänä vuonna Älä osta mitään -päivän yhteydessä julkaistaan Elämys-lehti, jossa kritisoidaan mainonnan täyttämien aikakauslehtien tapaa luoda turhia tarpeita.

-Ihmisen onnellisuus ei ole kiinni omistettujen tavaroiden määrästä. Hyvää mieltä voi saada olemalla yhdessä läheisten kanssa, nauttimalla hyvästä konsertista tai vaikkapa luonnon rauhasta iltanuotiolla. Panostamalla elämyksiin voi myös säästää luonnonvaroja, toteaa kulutusaktivisti Hanna Kaisa Hellsten.

Mainokset liittävät tuotteisiin erilaisia lupauksia, joita ostokset eivät kuitenkaan lunasta.

-Vaikka pyykkimainoksissa usein esiintyykin touhukkaita lapsia, ei pesuaine kuitenkaan tee onnellista perhettä. Yhdessä vietetty aika voi sen sijaan aidosti lähentää perheenjäseniä toisiinsa, ja leikkihetket ja satutuokiot voivat jäädä mukaviksi muistoiksi, toteaa Natur och Miljön nuorisovastaava Roger Petas.

Älä osta mitään -päivää vietetään ainakin 17 paikkakunnalla. Päivän aikana useat eri museot ja teatterit Helsingistä Kemiin tarjoavat vapaan sisäänpääsyn, elämyksiä tarjoushintaan tai ilmaisen opastuksen. Päivitetty lista eri paikkakuntien tapahtumista ja yhteyshenkilöistä löytyy kampanjasivuilta www.alaosta.fi.

Älä osta mitään -päivää järjestävät Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Svensk Ungdom, Vasemmistonuoret sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto. Päivän tarkoituksena on saada ihmiset miettimään omien kulutustottumustensa syitä ja seurauksia. Se haastaa kulutuslakkoon keskellä joulukiireitä ja pyrkii muuttamaan kulttuuriamme ympäristöystävällisemmäksi ja sosiaalisesti kestävämmäksi.

Kansainvälistä Älä osta mitään -päivää vietetään vuosittain marraskuun viimeisenä perjantaina. Suomessa tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1993 alkaen.

Tapahtumia on tänä vuonna muun muassa Haminassa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kemissä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Porvoossa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa.

Näillä paikkakunnilla jaetaan myös Elämys -lehteä. Lehti ilmestyy 24.11., ja tiedotusvälineet voivat tilata ennakkoon näytekappaleen Luonto-Liiton toimistolta, puh. 09-68 444 20. Näytelehdet toimitetaan ensi viikon aikana.

Lisätietoja:

Hanna Kaisa Hellsten (suomeksi), hanna.hellsten_ät_luontoliitto.fi, 044-257 0174

Roger Petas (ruotsiksi), roger.petas_at_naturochmiljo.fi, 09) 6122 2926 och 040-7289 707

Älä osta mitään -päivän sivut: www.alaosta.fi

Mainoskupla-vastamainoskilpailun sivut: www.mainoskupla.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: