Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään -päivä kannustaa kulutuskriittisyyteen joulun lähestyessä

Älä osta mitään -päivä kannustaa kulutuskriittisyyteen joulun lähestyessä

Perjantaina 25.11. vietetään kansainvälistä Älä osta mitään -päivää. Luonto-Liiton Suomessa organisoima päivä ottaa kantaa kulutuskulttuurimme kestämättömyyteen ympäristön ja ihmisten onnellisuuden näkökulmasta. Ihmisiä kannustetaan viettämään päivä ilman ostoksia. Samalla herätellään keskustelua siitä, millaisia vaihtoehtoja kulutuskulttuurille on olemassa.

Luonto-Liitto tiedottaa 22.11.2011

Nyt joulun alla on hyvä pysähtyä miettimään, olisiko sosiaaliselta ja ekologiselta kannalta kestävämpää muistaa läheisiämme materian sijaan aineettomilla lahjoilla. Planeettamme väestö elää pahasti velaksi, sillä vuodessa ihmiset kuluttavat 1,5 maapallon verran luonnonvaroja. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin jo syyskuun lopussa. Tuosta päivästä lähtien ihmiskunta on kuluttanut luonnonvaroja ja päästänyt ilmakehään hiilidioksidia enemmän kuin maapallo pystyy koko vuoden aikana tuottamaan ja sitomaan.

“Syvenevän ilmastokriisin ja kiihtyvän luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen taustalla on luonnonvarojen ylikulutus. Ihmisten hyvinvointi pitää varmistaa ekologisissa rajoissa. Joulukulutuksen sijaan terveydestä huolehtiminen, rikkaat sosiaaliset suhteet ja mielekäs tekeminen ovat avaimia onneen”, toteaa Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

“Valtakunnallisen Älä osta mitään -päivän teemojen kautta haluamme herättää keskustelua siitä, millaisia tarpeita pyrimme kuluttamisella tyydyttämään. Esimerkiksi taide- ja kulttuurielämykset sekä yhteisöllisempi elämäntapa voivat voimaannuttaa ihmisiä ja tuottaa mielihyvää kulutuskulttuuria enemmän”, muistuttaa Älä osta mitään -päivän koordinaattori Kati Tiitola Luonto-Liitosta.

Luonto-Liitto järjestää Älä osta mitään -päivänä Helsingissä Kirjasto kympissä kulutuskriittisen keskustelutilaisuuden, jonka avulla pyritään ottamaan kantaa kulutukseen eri näkökulmista. Illalla Luonto-Liitto kutsuu ihmiset ajattomien, yhteisöllisten ja ilmaisten elämysten äärelle tarinankerrontailtaan Pauligin huvilalle kello 19 alkaen. Älä osta mitään -päivän yhteydessä Villa Elfvikin luontotalolla on esillä Luonto-Liiton vastamainoskilpailun satoa vuosien varrelta 8.12. saakka. Teemaan liittyen järjestetään myös vaatteidenvaihto ja -tuunaus ilta 1.12. Pauligin huvilalla.

Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius,

Älä osta mitään -päivän koordinaattori Kati Tiitola,
p. 050 3615 529, kati.tiitola(at)luontoliitto.fi

Älä osta mitään -päivän verkkosivut: www.alaosta.fi