Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Älä osta mitään –päivänä 28.11. etsitään epäkaupallista kaupunkitilaa

Älä osta mitään –päivänä 28.11. etsitään epäkaupallista kaupunkitilaa

Clashin Lost in the Supermarketista Suomi-versio

Luonto-Liitto tiedottaa 29.10.2008

Kansainvälistä Älä osta mitään -päivää vietetään Suomessa perjantaina 28.11. Jo perinteeksi muodostunut teemapäivä kyseenalaistaa jatkuvan kulutuksen ihanteen ja kannustaa ihmisiä miettimään todellisia tarpeitaan. Tämän vuoden teemana on avoin kaupunkitila, joka kiteytyy sloganiin ”Pääsy sallittu!”. Kampanja kysyy, onko kaupungissa tilaa niillekin, joilla ei ole ostovoimaa tai -halua.

Telluksen tulevaisuus -yhtye julkaisee Älä osta mitään –päivän virallisen singlen ”Supermarket” 28.11.2008. Single on Suomi-versio alkuperäisestä The Clash -yhtyeen kappaleesta ”Lost in the Supermarket”. Telluksen tulevaisuuden "Supermarket" alleviivaa mustan huumorin ja ironian keinoin kappaleen alkuperäistä kulutusyhteiskuntakritiikkiä.

- Singlen toinen kappale ”Kilo-Mega-Giga-Tera” on ilmaiseksi ladattavissa netistä, eli kukkaron voi tosiaan jättää kotiin, muistuttaa Telluksen tulevaisuuden säveltäjä/sanoittaja Ilkka Olander.

Lisäksi Älä osta mitään -kampanja tekee yhteistyötä Lens Politican (www.lenspolitica.net), yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaalin kanssa. Festivaalin avajaiselokuvana nähdään kulutuskriittinen What Would Jesus Buy?. Elokuvan päätähti Reverend Billy on avajaisissa mukana 19.11. Festivaalilla esitellään myös Mainoskupla-vastamainoskilpailun töitä.

Älä osta mitään -päivänä voi antaa lompakolleen vapaapäivän ja pohtia, millaisia mahdollisuuksia kaupunki silloin tarjoaa. Löytyykö paikkoja, joissa voi vain olla, ja joissa ei tarvitse ostaa tai edes harkita ostamista?

- Varsinainen yhden ihmisen taistohan ostamista vastaan päivä on, sillä kaupunkitilasta valtaosa on kaupallisessa käytössä, kuten liiketiloina tai mainospaikkoina, pohtii Laura Manninen Luonto-Liitosta.

Älä osta mitään -päivän verkkosivuilla osoitteessa www.alaosta.fi on paljon materiaalia niin opetukseen kuin ajanvietteeksi mainontaan liittyen. Kampanja toteutetaan osin verkkoympäristössä, mutta toimintaa on myös eri paikkakunnilla. Nämä tapahtumat päivittyvät kampanjan verkkosivuille lähempänä teemapäivää.

Älä osta mitään -päivänä on tarkoitus viettää vuorokausi käyttämättä rahaa ja hankkimatta tavaraa. Teemapäivä haastaa ihmiset hallitsemaan ostoimpulssejaan ja muuttamaan käyttäytymistään pysyvästi ekologisemmaksi. Verkkokampanjan sekä teemapäivän järjestää Luonto-Liitto yhdessä nuoriso- ja ympäristöjärjestöjen kanssa.

Lisätietoja:

Laura Manninen, tiedottaja, 050 3031840, laura.manninen_ät_luontoliitto.fi

Ilkka Olander, Telluksen Tulevaisuus, ilkkaolander_ät_rocketmail.com, 050 5748041

på svenska: Sandra Nyholm, Natur och Miljö rf. , (09) 61222926,
sandra.nyholm_ät_naturochmiljo.fi

www.alaosta.fi

LIITE: TELLUKSEN TULEVAISUUDEN SUPERMARKET

Suomen 2008 virallinen Älä osta mitään -single Supermarket ei ole mikään luomutuote vaan 4 minuuttia täyteen pumpattua euroviisumittakaavan viihdettä. Clashin 1970-luvun punkhitti Lost In The Supermarket saa Telluksen tulevaisuus -yhtyeen käsittelyssä uuden suomenkielisen ilmeen, joka on kaukana alkuperäisestä. Tavarataloestetiikkaa tihkuva disko vie kappaleen hukassa olevaa sankaria läpi 90-luvun lama-Suomen kohti jotain suurempaa - jotain jonka tämä näkee heijastuneena kaupan ikkunaan.

Suomiversion toteutus on tuunattu, puunattu ja siloiteltu. Se mikä alkuperäisversiossa oli rosoista tai aitoa on vaihdettu muovisuuteen ja plastisuuteen. Uusi käsittelytapa alleviivaa ironian keinoin jo alkuperäistulkintaan sisältyvää kulutusyhteiskuntakritiikkiä. Suomiversio laajentaa rohkeasti yhden ihmisen tragedian yhteiskunnalliseksi. Sen maalaamassa visiossa ollaan siirrytty aikakauteen , jossa sanojen ”yhteiskunta” ja ”supermarket” välille voi vetää huoletta yhtäläisyysmerkin: Suomi = suuri supermarket, kuten kappaleen kertosäkeessä nyt lauletaan.

Singlen toinen kappale on vastaavasta kulutustematiikasta ammentava originaalitulkinta Kilo-Mega-Giga-Tera. Kappale on Älä osta mitään -päivän kunniaksi ladattavissa ilmaiseksi netistä.

Kertosäe kappaleesta Supermarket:

Oi Suomi suuri