Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ajankohtaista / Donald Trump ja Pariisin ilmastosopimus

Donald Trump ja Pariisin ilmastosopimus

Yksi on varmaa. Donald Trump ei pysty romuttamaan Pariisin ilmastosopimusta. Ainakaan heti.

Sen sijaan on kiinnostavaa nähdä, yrittääkö hän saada Yhdysvaltoja irti sopimuksesta. Tämä olisi joka tapauksessa pitkä ja vuosia kestävä prosessi.

Käytännössä Trump ja Yhdysvallat voi päästä Pariisin ilmastosopimuksesta irti neljän vuoden kuluttua vasta vuonna 2020. Toisaalta on mahdollista irtautua myös koko YK:n vuoden 1992 ilmastosopimusjärjestelmästä. Tämä kestäisi vain noin vuoden.

Pariisin ilmastosopimusta Yhdysvallat ei kuitenkaan suoraan kaada. Trumpin valinnalla voi olla ainakin kahtalaisia vaikutuksia kansainväliseen ilmastopolitiikkaan:

Ensinnäkin Yhdysvaltojen mahdollinen passiivisuus voi nakertaa muiden maiden halua edetä päästövähennyksissä nykyistä kunnianhimoisempaan suuntaan. Monet maat voivat hyvin käyttää oman toimettomuutensa perusteena Yhdysvaltain toimettomuutta.

Toisaalta Yhdysvaltojen mahdollinen passiivisuus korostaa esimerkiksi Kiinan ja EU:n roolia ilmastopolitiikan neuvotteluiden edistäjinä. Yhdysvallat voi tämän myötä menettää merkittäviä investointeja puhtaaseen teknologiaan samalla kun muut maat korjaavat energiamurroksen mukanaan tuomat hyödyt.

Uskoisin kuitenkin, että ensisijaisesti ja ensimmäisenä Trump pyrkii vaikuttamaan kotimaan ilmasto- ja energiapolitiikkaan esimerkiksi tekohengittämällä fossiilisten polttoaineiden käytön jatkamista sekä poistamaan tai vähentämään liittovaltion investointi- ja tuotantotukia uusiutuvalle energialla.

Tässäkään hän ei välttämättä onnistu, koska monet osavaltiot etenevät ilmastopolitiikassaan riippumatta liittovaltion linjauksista. Myös osa uusiutuvien energialähteiden tuista on osavaltiokohtaisia, joihin liittovaltio ei voi suoraan vaikuttaa. Ja kaiken lisäksi uusiutuvien energialähteiden, kuten tuulivoiman ja aurinkoenergian, maailmanlaajuista halpenemista ja voittokulkua Trump ei pysty enää estämään.

Todennäköinen skenaario ainakin aluksi on siis tämä: Donald Trump ei lähde irtautumaan sopimuksesta eikä toisaalta välitä Yhdysvaltojen päästökehityksestä – oli se sitten Pariisin ilmastosopimuksen näkökulmasta positiivista tai negatiivista. Tällä taas on heijastusvaikutuksia muiden maiden käyttäytymiseen.

Vielä ei kuitenkaan ole mitään menetetty. Aurinko paistaa edelleen ja uusiutuvien energialähteiden murros etenee Yhdysvalloista riippumatta.

Kyllä me selviämme! Tai siis pakkohan se on. Toivottomuus on moraalitonta.

Kannattaa lukea myös nämä:
– Hanna Aho: Ilmastoskeptikko presidentiksi – miten käy maapallon?
– Tuuli Hietaniemi: Tuhoaako Trump ilmastosovun?

Teksti: Leo Stranius

Kuva: Hanna Heikkilä