Vuonna 2012 Talvivaaran kaivosyhtiön kipsisakka-altaassa tapahtui suuri vuoto, jonka seurauksena lähiympäristöön pääsi ympäristölle haitallista metallipitoista vettä ja sakkaa noin 1,2 miljoonaa kuutiota. Tapauksesta johtunut osakkaan vetäytyminen sekä yhtiön epäonnistuminen ELY-keskuksen ympäristövaatimuksiin vastaamisessa olivat osa monista syistä, jotka ajoivat Talvivaaran rahoitusongelmiin.
Vuoden 2012 onnettomuudesta eritoten kärsineet lähistön vesistöt ovat paikoitellen muuttuneet erittäin happamiksi, ja Talvivaarasta valuneet sulfaatit ovat ehtineet tuhota paikoitellen läheisten järvien pohjaeliöitä. Sulfaattipitoisuudet ovat myös niin suuria, että ne saattavat häiritä kalojen lisääntymistä. Talvivaaran lähivesien pohjaan on muodostunut suolaisen veden kerros, ja raskasmetalleja on kertynyt järvien pohjalle. Paikoitellen vesi on niin myrkkypitoista, ettei sitä suositella käytettäväksi missään muodossa, ei edes saunavetenä.
Saastuttajan pitää korvata ympäristötuhot
Ympäristön näkökulmasta Talvivaara on ollut yksi Suomen teollisuushistorian pahimmista esimerkeistä, sillä ympäristöongelmat ovat olleet huomattavat eikä ympäristövaikutusten arviointimenettely ole onnistunut toivotulla tavalla. ELY-keskuksen arvioinnit ovat myös ontuneet ympäristön kustannuksella.
Talvivaaran alueella on paljon jätevettä ja -sakkaa, joiden puhdistamisesta pitää huolehtia. Ympäristön vesistöt eivät enää kestäisi puhdistamattomien jätevesien aiheuttamaa kuormitusta, sillä luonnolla kestää jo nyt useita vuosia toeta edellisistä ympäristövahingoista. Kaivosalueen siivousprosessi tulee olemaan vaikea ja vie vuosien työn. Tuhojen maksaja on vielä myös epäselvä.
Ympäristönsuojelulain mukaan saastuttaja on vastuussa korvauksista, joten ympäristötuhojen maksattaminen kansalaisilla olisi vastuutonta. Jos veronmaksajat joutuvat tuhojen korvaajiksi, annetaan myös muille toimijoille lupa ympäristön tuhoamiseen. Jos saastuttaja ei joudu mihinkään vastuuseen, mikä estää luonnonsuojelun sivuuttamisen ja Talvivaaran kaltaiset ympäristökatastrofit tulevaisuudessa?
Lähteet:
http://yle.fi/uutiset/talvivaaran_kipsisakka-altaan_vuoto_oli_tietoista_riskinottoa/7065969
http://yle.fi/uutiset/a-studiolle_tehty_laskelma_teollisuuden_paastot_voisivat_pilata_tuhansia_jarvia/7538629
Tea Tawast
Luonto-Liitto
Yläkuva: Mediadesk [at] stoptalvivaara.org CC BY 2.0
