Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ajankohtaista / Luonto-Liitto iloitsee ilmastosovusta

Luonto-Liitto iloitsee ilmastosovusta

Pariisista odotettiin selkeää viestiä siitä, että fossiilisten energiantuotantomuotojen aika on päättymässä. - Ja sellainen myös saatiin, vaikka paljon työtä jäi tehtäväksi Pariisin kokouksen jälkeen. Sopimukseen on kirjattu tavoite rajoittaa ilmaston lämpeneminen selvästi alle kahden asteen ja pyrkimys siihen, ettei lämpenemistä tapahdu enempää kuin puolitoista astetta esiteollisesta ajasta.

“Jo pelkästään sopimuksen syntyminen on merkittävä läpimurto ja merkki siitä, että ilmastonmuutoksen torjunnan välttämättömyyteen on herätty maailmassa ennennäkemättömän laajasti. Ilmastotavoitteiden saavuttamisen konkretia on kuitenkin edelleen riittämätöntä“ sanoo ilmastokampanjointia Luonto-Liitossa syksyllä tehnyt Elisa Hara.

Pariisin sopimusta voi silti pitää ilmastodiplomaatian ja kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden suurena onnistumisena, sillä prosessi on ollut viime vuosina melkoissa vaikeuksissa ja eri osapuolten näkemykset varsin kaukana toisistaan.

Maiden tähän mennessä tekemät ilmastositoumukset ovat sopimuksesta huolimatta johtamassa maailmaa kohti lähemmäs kolmen asteen lämpenemistä. Jo nykyisellään ilmastonmuutos aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia eri puolilla maailmaa. Vasta todelliset päästövähennykset tulevaisuudessa ratkaisevat sopimuksen arvon.

“Myös ilmastokasvatuksen ja -koulutuksen rooli on uuteen sopimukseen kirjattu vahvasti. Tämä on hyvä, sillä fossiilisista polttoaineista luopuminen edellyttää myös syvällisiä ajattelutavan ja maailmankuvan muutoksia. Päästöjen vähentämisen sijaan pitäisi puhua siitä, että fossiilisista polttoaineista on luovuttava kokonaan ja energiankulutusta kohtuullistettava. Myös uusiutuvien energiamuotojen käyttöönotto kestävästi ja luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien toimivuuden rajat huomioiden, vaatii paljon uuden oppimista myös Suomessa.” sanoo Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green.

Luonto-Liiton ilmastoryhmän puheenjohtaja Auli Elolahti korostaa kansalaisvaikuttamisen merkitystä ja lähivuosien toimia, jotta sopimuksen viitoittamat päästövähennykset eivät karkaa ulottumattomiin. “Juuri nyt on tärkeää, että ryhdytään toimiin jo ennen kuin sopimus astuu voimaan. Me Luonto-Liiton ilmastoryhmässä haluamme painaa jarrut pohjaan ilmastonmuutokselle. Puhtaaseen uusiutuvaan energiaan on siirryttävä heti ja toimimme edistääksemme sitä parhaamme mukaan. Kansainväliset sopimukset eivät merkitse sitä, että yksilötason vaikuttamisesta voisi tinkiä vaan päinvastoin, sillä me jokainen kansalainen kannamme kortemme kekoon.“