Luonto-Liiton vinkit talvella pyöräilyyn
Vaihda nastarenkaat
Nastarenkaat hidastavat vauhtia asvaltilla, antavat jäällä ja lumella ajovarmuutta ja pitoa sekä ehkäisevät kaatumisia. Nastarenkaat kannattaa vaihtaa siinä vaiheessa, kun ilmat ovat kääntyneet pakkasen puolelle ja maassa on pysyvä jää- tai lumikerros. Renkaiden pitoa voi lisätä myös laskemalla renkaiden ilmanpainetta. Sepelin aiheuttamia rengasrikkoja voi välttää, kun hankkii kunnon pistosuojatut renkaat.
Muista valaistus
Talvella on pimeää, joten hyvä etu- ja takavalo sekä heijastimet vaatteissa ovat aivan välttämättömät. Muista, että etuvalon pitää olla valkoinen ja takavalon punainen. Tärkeintä on, että sinut nähdään kunnolla.
Pukeudu sään mukaan
Kerrospukeutuminen on tärkeää talvipyöräilyssä. Kaikkein vaikeinta on suojata sormet ja varpaat, jos on kova pakkanen. Saat kädet ja jalat lämpimiksi, kun käytät tuplasukkia ja ohuita sormikkaita lapasten alla. Kuorivaatteet ja hengittävät alusvaatteet auttavat kylmää vastaan. Kuorihousut pitävät lämpimänä ja ne on helppo pukea vaikka farkkujen päälle. Kun käyttää kuorihousuja, ei tarvitse pukeutua hiostaviin pitkiin kalsareihin tai sukkahousuihin. Jos on märkä keli, kannattaa valita sateen pitäviä vaatteita. Pue kypärän alle urheilupipo tai kommandomyssy ja kiedo kaulaan kunnon kaulaliina, sillä molemmat ovat välttämättömiä varusteita talvipyöräilyssä.
Seuraa pyöräsi käyttäytymistä
Kun on sohjoinen keli, jarrujen ja lokasuojien väliin saattaa mennä lunta. Jos sen sijaan on kova pakkanen, vaihteet tai jarrut eivät välttämättä toimi oikein tai jäätyvät. Kun ilma menee pakkasen puolelle, kannattaa pyörä jättää sellaiselle vaihteelle, että jaksaa pyöräillä, vaikka vaihteet jäätyisivätkin. Talvisin pyörä kannattaa säilyttää sisätiloissa. Sisäsäilytys useimmiten estää pyörän pahemman jäätymisen.
Ole itsellesi armollinen
Talvipyöräily ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi pyöräillä jokaisena päivänä. Suurin osa talvipäivistä on mukavia. Jos kovat pakkaset, lumipyryt tai auraamattomat pyörätiet tuntuvat ikäviltä, voi pyörän välillä jättää myös kotiin ja kulkea julkisilla. Muista iloinen asenne pyöräilyssä ja unohda kilpaileminen, liikunnan ei tarvitse olla suorittamista!
Muista myös kypärä
Kypärä on tärkeä suoja niin talvi- kuin kesäpyöräilyssäkin, mutta erityisesti liukkaalla säällä kypärän merkitys kasvaa entisestään.
Talvipyöräilyhaaste!
Ota kuva talvipyörästäsi tai itsestäsi talvipyöräilemässä ja jaa se Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa hashtagilla #talvipyöräily. Muista tägätä myös @luontoliitto!
Sivun kuva: Pasi Pitkänen CC BY 2.0.