Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ajankohtaista / Luonto-Liiton lausunto maa- ja metsätalousministeriön pyynnöstä

Luonto-Liiton lausunto maa- ja metsätalousministeriön pyynnöstä

Lausuntopyyntö luonnoksesta maa- ja metsätalousministeriön asetuksesksi, koskien metsähanhen metsästyksen kieltämistä

Helsingissä 18.6.2014

Maa- ja metsätalousministeriölle

Luonto-Liitto kiittää maa- ja metsätalousministeriötä lausuntomahdollisuudesta ja esittää seuraavaa:

Kyseessä on erittäin tärkeä ja merkittävä asia selvästi harvinaistuneen metsähanhen suojelussa koko Pohjois-Euroopassa.

Luonto-Liitto katsoo, että: ”Perinteinen metsästysmuoto” ei saa aiheuttaa maahamme kuuluvan luonnonvaraisen lajin kannan muuttumista uhanalaiseksi tai jopa sen häviämistä.

Luonto-Liitto esittää lausuntonaan seuraavaa:

- Asiaan on syytä tarttua ajoissa, jottei käy kuten aikanaan kävi kiljuhanhelle, joka oli vielä noin 90 vuotta sitten yleisin pesivä hanhi Pohjoismaissa, mutta joka tällä hetkellä luokitellaan maastamme hävinneeksi.
- Pohjoismaiden villi kiljuhanhikanta on tällä hetkellä noin 20-30 paria, jotka pesivät Pohjois-Norjassa, joten tällä rauhoituksella voi olla myös merkitystä sen kannalta, koska metsästystilanteessa nuoren kiljuhanhen tunnistaminen ei ole helppoa kenellekään.
- Yhden metsästyskauden kieltoaika tuskin tulee vielä riittämään kannan nousun aikaansaamiseksi, joten todennäköisesti vaaditaan useamman vuoden rauhoitusaika.
- Kiellon selkeää viranomaisvalvontaa on myös järjestettävä.
- Asiaan liittyen metsähanhen kannanarviointiselvityksiä asiantuntijavoimin on myös tehostettava.

Luonto-Liitto ry

Leo Stranius