Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ajankohtaista / Hyvää maailman merien päivää!

Hyvää maailman merien päivää!

Tänään vietetään Maailman merien päivää. Tänä vuonna päivällä on kansainvälinen teema ”Terveet valtameret, terve planeetta” ja tavoitteena muoviroskan vähentäminen. Tavoite sopii erittäin hyvin myös meille täällä Luonto-Liitossa, sillä Itämeri-ryhmällämme on meneillään Muoviton meri –kampanja. Kampanjassa on tähän mennessä tehty video ja Itämeri-lähettiläät kiertävät kouluissa puhumassa aiheesta ja Itämerestä yleensä.

Merien roskaantumista vastaan kampanjoi myös YK-liitto Pallonkutistajat –kampanjallaan, jonka vetoomuksen muovijätesopimuksen puolesta voi allekirjoittaa täällä.

Viime joulukuussa The Guardian-lehdessä julkaistun uutisen mukaan kattava tutkimus osoittaa, että yli viisi triljoonaa muovinpalaa, jotka painavat yhteensä 269 000 tonnia, kelluu merissämme ympäri maailman. aiheuttaen vahinkoa ravintoketjuissa. Tämä muun muassa ruoka- ja juomapakkauksista, vaatteista, muovipusseista ja kalastusvälineistä peräisin oleva muovi aiheuttaa suurempien palojen osalta isojen eläinten, kuten hylkeiden, kuristumista ja pienempien palojen osalta muovin kertymistä merten ravintoketjussa kaloihin ja kaloista merinisäkkäisiin ja ihmiseen. Muovin kertyminen ravintoketjussa on ongelmallista sen sisältämien kemikaalien ja meressä keräämisen saasteiden vuoksi.

Aihe on myös omaa sydäntäni lähellä, koska olen syntynyt ja tällä hetkellä asun meren rannalla sijaitsevassa Helsingissä ja viettänyt kouluvuoteni Turussa, jonka upea saaristo on vertaansa vailla. Lisäksi vietin opiskeluaikanani vuoden stipendiaattina Saksassa opiskellen meribiologiaa Kielin yliopistossa. Vuoden aikana syntyi ajatus tehdä meribiologiaan liittyvä pro gradu –työ ja aiheeksi valikoitui pysyvien orgaanisten kemikaalien, kuten PCB ja DDT, kertyminen Itämeren turskaan ja niiden vaikutus poikasten elinkykyyn. Työ toteutettiin osana Euroopan komission rahoittamaa kansainvälistä tutkimusta, jossa selvitettiin ympäristötekijöiden ja kalastuksen vaikutuksia kalakantojen uusiutumiseen. Teimme yliopiston tutkimusaluksella kaksi yhteensä kahden viikon mittaista merimatkaa, joilla troolasimme turskaa sen kutuaikana Bornholmin ja Gdanskin syvänteistä. Jäin Saksaan vielä puoleksi vuodeksi analysoimaan näytteitä Itämeren tutkimusinstituutin (Institut fur Ostseeforschung Warnemunde, IOW) laboratoriossa. Vaikka 40 kalan aineistoni oli liian pieni minkäänlaisten yleisten johtopäätösten tekemiseen eikä suoraa yhteyttä poikasten elinkyvyn ja vanhempien sisältämien kemikaalien välillä ei löytynyt, voitiin havaita, että mitä suurempi kala oli kyseessä, sitä enemmän kemikaaleja sen rasvaisimmat osat maksa, maiti ja mäti sisälsivät.

Vaikka minusta ei koskaan lopulta tullut tutkijaa, meribiologian parissa vietetty 1,5 vuotta jäivät unohtumattomina mieleen. Nousimme kukonlaulun aikaan ihailemaan auringonnousua, perkaamaan turskia laivan kannelle ja keräämään niistä näytteitä talteen. Välillä aallokko oli niin kova, että suurin osa miehistöstä makasi pahoinvoivina hyteissään. Itse kun en ole selvästikään merisairauteen taipuvainen, tarkastelin sillä aikaa turskanpoikasia mikroskoopilla, mikä aiheutti muissa hilpeyttä jälkeenpäin. Katsoimme myös porukalla matkan aikana Renny Harlinin ohjaaman Deep Blue Sea –elokuvan ja vitsailimme yliälykkäistä turskista, jotka alkavat laivaan päästyään elää omaa elämäänsä. Kun laivakokki oli eräänä päivänä valmistanut ruokaa turskasta, kukaan ei yllättäen enää halunnutkaan syödä sitä…

Sanotaan, että meret ovat maapallon sydän ja keuhkot. Kuten monet merissä elävät lajit, myös me ihmiset olemme riippuvaisia terveistä, hyvin toimivista meriekosysteemeistä, mutta silti aiheutamme merten rehevöitymistä, roskaantumista, merissä elävien ja niistä riippuvaisten lajien kantojen romahtamista sekä myrkyttymistä. Toivon, että jokainen pysähtyy hetkeksi ajattelemaan maailman merien tilaa tänään ja jos herää halu tehdä enemmän kuin katsoa video tai allekirjoittaa vetoomus, tervetuloa mukaan Itämeri-ryhmämme toimintaan!

Heta Hyvärinen

Vs. toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto