Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Äitienpäiväviikonlopun lämpö siivitti perhoset lentoon

Äitienpäiväviikonlopun lämpö siivitti perhoset lentoon

Kuudes Kevätseuranta-viikonloppu (9.-10.5.) oli äitienpäivä ja täynnä kukkivaa luontoa, laulavia lintuja ja liihottelevia perhosia. Lämmin sää joudutti kevään etenemistä koko maassa.
Äitienpäiväviikonlopun lämpö siivitti perhoset lentoon

Kuva: Kati Tuomaala

Etelä-Suomessa myöhäiskevään kasvit aloittelevat kukintaansa. Mustikan kukinta on aluillaan ja ensimmäiset tuomet esittelevät morsiamen harsojaan. Käenkaali, valkovuokko ja rentukka esiintyvät runsaana. Koivun lehtiversojen aukeaminenkaan ei ole jäänyt huomaamatta. Myös sinivuokko on runsastunut koko maassa.

Kuluneena viikonloppuna erityistarkkailussa olivat perhoset ja moni perhoslaji onkin lähtenyt lentoon lähes koko Suomessa. Esimerkiksi nokkosperhonen on nähty lennossa Muoniossa asti.  Sitruunaperhonen ja  koivutyttöperhonen ovat näyttäytyneet Paltamon tienoilla. Neitoperhosia on havaittu Tyrnävässä ja kangasperhosia Pohjois-Savossa.

Muuttolintujen määrä koko maassa on kasvanut huimasti ja viikonloppuna bongattiin monia Kevätseurannan lintuja. Tehtyjen havaintojen perusteella näyttäisi myös siltä, että varma alkavan kesän merkki - haarapääsky - on ilmaantunut Etelä-Suomeen ja harvalukuisena myös Keski-Suomeen.

Seuraava Kevätseuranta -viikonloppu on 23.-24.5. Mielenkiinnolla seuraamme kuinka pitkälle pohjoiseen esimerkiksi myöhäisemmät muuttolinnut ja perhoset ovat siihen mennessä ennättäneet.

Olemme erityisen kiinnostuneita havainnoista, jotka tehdään Kevätseuranta -viikonloppuina, koska ne auttavat muodostamaan kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Havaintoja voi kuitenkin antaa koska vain ja aina kun jotain uutta tulee vastaan. Tulevasta viikonlopusta eteenpäin kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu 6.-7.6. saakka. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Kaikki havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-kortti, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Lasten tulostettavat kortit voi lähettää osoitteeseen: Luonto-Liitto, Itälahdenkatu 22 B (3. krs.), 00210 Helsinki.

Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta ja @kevatseuranta 

Luonnossa saa onneksi edelleen liikkua ja on epätodennäköistä, että ulkona voisi saada koronavirustartunnan, kun pitää riittävän etäisyyden muihin liikkujiin. On myös suositeltavaa mennä sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole ruuhkaa ja välttää suosituimpia ulkoilukohteita eväs- ja tulentekopaikkoineen.


Lisätiedot:

Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö

malva.green@luontoliitto.fi

Puh. 044 045 8898


Henni Korhonen, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä

henni.korhonen@luontoliitto.fi


Kevätseurannan omat sosiaalisen median kanavat:

www.facebook.com/kevatseuranta 

www.instagram.com/kevatseuranta


Luonto-Liiton tiedote 15.5.2020