Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Aikainen kevät sai peipot laulamaan

Aikainen kevät sai peipot laulamaan

Poikkeuksellisen varhain saapunut kevät ei pelästynyt hetkellisestä kylmästä jaksosta, vaan lintujen kuoro on jo vahvasti äänessä. Luonto-Liiton Kevätseurannan toinen seurantaviikonloppu oli aurinkoinen, mikä näkyi myös runsaissa havaintomäärissä.
Aikainen kevät sai peipot laulamaan

Kuva: Teemu Saloriutta

Luonto-Liitto tiedottaa 3.4.2014

Muuttolinnut ovat edelleen ennätysaikaisessa. Peipon laulu kaikuu jo koko eteläisessä Suomessa, ja kokonaisuudessaan peipoista on saatu yli 250 havaintoa. Kurkia on muuttanut vuodenaikaan nähden runsaasti, ja pohjoisimmat kurkihavainnot ovat tulleet Oulun seudulta. Västäräkkejä nähtiin viikonloppuna erityisesti Uudenmaan alueella.

Kevätseurannan teemana on tänä vuonna kevään äänet. Teemalajeihin kuuluvasta tiltaltista on tähän mennessä saatu muutama havaintokin. Tällä hetkellä kevään konserttiin ovat peipon lisäksi liittyneet mm. mustarastaat, viherpeipot ja kiurut.

”Kevätlajien määrä runsastuu päivä päivältä. Äänien opettelu on vielä toistaiseksi helppoa, kun lajeja saapuu lisää yksitellen. Tämä on parasta aikaa havainnoida kevätluontoa”, kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Varpu Pärssinen.

Edellisenä seurantaviikonloppuna alkanut kylmä sää sai monet lajit vetäytymään hetkeksi piiloon, mutta ne ovat myös toipuneet nopeasti. Lumisadetta seuranneen viikon aikana kevätkukkia, hyönteisiä ja matelijoita ei havaittu juuri lainkaan.  Viime viikolla havaintoja niistä ilmoitettiin jälleen runsaasti. Esimerkiksi sinivuokot, kyyt ja sitruunaperhoset ovat yhä selvästi normaalia kevättä aikaisemmassa, mutta ero normaalivuosiin ei ole yhtä suuri kuin linnuilla.

Kevät kuuluu kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47. Ensihavaintoja voi ilmoittaa internetissä milloin vain, ja lajien runsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu 15.–16.3. alkaen aina 7.–8.6. asti.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät osoitteesta www.kevatseuranta.fi. Ilmoitetut havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta havaintoja voi myös käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä fenologiatutkimukselle, joka auttaa mm. ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Lapsille on oma seuranta nimellä Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 8.15. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Varpu Pärssinen

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto