Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ahman salatappo kertoo Suomen petopolitiikan nykytilasta

Ahman salatappo kertoo Suomen petopolitiikan nykytilasta

Luonto-Liitto vaatii päättäjiä muuttamaan Suomen suurpetopolitiikkaa ja puuttumaan aiempaa tiukemmin ja radikaalimmin salametsästykseen. Suomen toiminta on herättänyt huolta myös kansainvälisesti.

Luonto-Liitto tiedottaa 22.1.2010

Poronhoitoalueella suurpetojen laiton tappaminen on arkipäivää ja se täyttää eläinrääkkäyksen tunnusmerkit. Lisäksi maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt kaatoluvat lähes kaikkien poronhoitoalueen susien ja ilvesten tappamiselle.

Tuore tapaus ahman näännyttämisestä hengiltä moottorikelkoilla UKK-puistossa Pohjois-Sodankylässä kertoo karua kieltään poronhoitoalueen hälyttävästä tilanteesta. Viime keväänä UKK-puiston alueella yritettiin tappaa susi moottorikelkoilla. Silloin rajavartiosto esti tapahtuman, mutta Lapin riistanhoitopiiri myönsi myöhemmin samalle sudelle laillisen tappoluvan.

"Suomen suurpetopolitiikka on piittaamatonta ja tuore ahman laiton tappo osoittaa, että asioihin ei olla tartuttu riittävällä vakavuudella. Tapaus on vain jäävuoren huippu, petojen jahtaaminen poronhoitoalueella on arkipäivää", sanoo Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja Sami Lyytinen.

Suomen kestämätön suurpetopolitiikka on saanut myös kansainvälistä huomiota. Maailman suurimpaan eläinoikeusjärjestöön PETA US:aan kuuluva PETA UK (People for the Ethical Treatment of Animals) on ottanut voimakkaasti kantaa Suomen suurpetopolitiikkaan. PETA UK vaatii maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilaa perumaan kaikki sudentappoluvat poronhoitoalueella. Järjestön tukijat ovat lähettäneet runsaasti viestejä Suomen päättäjille ja kertoneet boikotoivansa Suomea matkailukohteena niin kauan kuin susien metsästys jatkuu.

Metsästäjillä on nyt lupa tappaa susia poronhoitoalueella tämän vuoden heinäkuun loppuun asti. "Poronhoitoalueen susien tappaminen on tehnyt susien vaeltamisen Skandinaviaan mahdottomaksi. On käsittämätöntä miten suden hävittäminen osana suomalaista luontoa on tehty lailliseksi", sanoo Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta.

Luonto-Liiton susiryhmä kampanjoi salametsästystä vastaan Salakaadot seis -kampanjallaan ja vaatii asian nostamista julkiseen keskusteluun.

Lisätietoja:

Sami Lyytinen, susiryhmän puheenjohtaja, savely(at)utu.fi, p. 040 558 6097

Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö, p. 040 560 7303, sami.saynevirta(at)luontoliitto.fi

http://www.luontoliitto.fi/susiryhma
http://www.salakaadotseis.fi

PETA UK:n tiedote aiheeseen liittyen:
http://www.peta.org.uk/media/news-releases/newsItem.asp?id=3526

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,