Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Aarniometsän puolustaminen kielletty, hävittäminen sallittu

Aarniometsän puolustaminen kielletty, hävittäminen sallittu

AARNIOMETSÄN PUOLUSTAMINEN KIELLETTY - HÄVITTÄMINEN SALLITTU

Luonto-Liitto tiedottaa 9.1.2002

Metsähallitus turvautui toistamiseen virkavallan apuun saadakseen rauhassa hakata aarniometsää Taivalkosken Hämeenvaaralla. Poliisin edustajat saapuivat jälleen tänään pimeän tultua Metsähallituksen hakkuutyömaalle. Aiemmin tänään joukko metsäaktivisteja oli leiriytynyt alueelle, jolla valtion liikelaitos hakkaa aarniometsää.

Taivalkosken Hämeenvaara on ns. A-alue, eli vanhan metsän alue, jonka luonnonarvot määrättiin turvattavaksi vanhojen metsien suojeluohjelman yhteydessä Metsähallituksen alue-ekologisella suunnittelulla. Hämeenvaara kuuluu myös ympäristöjärjestöjen arvokkaina pitämiin vanhoihin metsiin, jotka tulisi uhanalaisille ja uhanalaistuville lajeille ensiarvoisen tärkeinä elinympäristöinä jättää hakkuutoiminnan ulkopuolelle. Tutkijoiden mukaan vanhojen metsien määrä ei nykyisellään tule riittämään metsäluontomme monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Hämeenvaaran alue on todettu myös Metsähallituksen inventoinneissa arvokkaaksi aarniometsäksi. Tästä huolimatta Metsähallitus aikoo jatkaa alueen hakkaamista. Hämeenvaaran hakkuut ovat olleet lukuisten protestien kohteena viimeisen vuoden ajan.

"Tilanne, jossa valtion liikelaitos hävittää vähiä suojelemattomia luonnonmetsiä poliisivartion turvin, on niin perverssi, että eduskunnan, Maa- ja metsätalousministeriön ja Ympäristöministeriön toivoisi lopultakin heräävän", sanoo Olli Manninen Luonto-Liitosta.

Luonto-Liitto seuraa edelleen tilanteen kehitystä.

Lisätietoja maastosta:
Luonto-Liitto / Olli Manninen 050-594 0429

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,