Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Aamun ja illan valo valttia Luonto-Liiton luontokuvakilpailussa

Aamun ja illan valo valttia Luonto-Liiton luontokuvakilpailussa

Luonto-Liiton kolmatta kertaa järjestämä lasten ja nuorten luontokuvakilpailu on ratkennut. Helsinkiläinen Hanna Hyvönen (s. 1991) voitti 20–30-vuotiaiden sarjan kuvalla ”Kultainen hetki. Kuhmossa karhukuvauspaikalla otetussa maisemakuvassa tuomaristoa viehätti erityisesti tunnelmallinen valo ja tasapainoinen sommittelu.

Luonto-Liitto tiedottaa 12.12.2011

”Yöllä oli ollut pakkasta ja maa oli aamulla kuuran peitossa. Suomaiseman ylle syntyi kaunista utua auringon noustessa. Kuvanottohetkellä kuului susilauman ulvontaa, ja vähän aikaisemmin karhu oli tallustanut piilokojumme ohitse”, Hyvönen kertoo.

Helsinkiläisen Jakke Neiron (s. 1995) Ilmajoella otettu kuva vehnäpellon taakse laskevasta auringosta valittiin voittajaksi 14–19-vuotiaiden sarjassa. Tuomaristoa miellytti vastavalon taitava käyttö, jonka ansiosta viljantähkän ääriviivat piirtyvät upeasti pehmeää taustaa vasten.

”Pysähdyin tienvarteen ja halusin ikuistaa kesäisen auringonlaskun, tuon keltaoranssin näkymän, vähän erilaisesta kuvakulmasta. Toiveena oli vangita viimeinen tähkien saama valoenergia”, Neiro kertoo.

Alle 13-vuotiaiden sarjassa voiton nappasi 9-vuotias espoolainen Venla Mäkipää kuvalla ”Vauvahämähäkkien verkkotanssi”. Taitava dokumenttikuva harvemmin nähdystä tilanteesta nousi sarjassaan selväksi voittajaksi. Tuomaristo piti kuvan sommittelua täydellisyyttä hipovana, eikä löytänyt teknisestä puolestakaan moitittavaa. Voittoisa kuva-aihe löytyi lähiluonnosta.

”Otin ensin kuvia metsässä, etsien sopivaa kuvauskohdetta. Päädyin ottamaan kuvan hämähäkeistä, koska äitini löysi hämähäkit pihalta, ja ehdotti niitä kuvauksen kohteeksi”, Venla muistelee.

Tänä vuonna kilpailussa oli ensimmäistä kertaa mukana kännykkäsarja. Sen voiton vei vantaalainen Saara Seppälä (s. 1989), jonka dramaattinen kuva esittää tiellä lojuvia verisiä linnunsiipiä. Kuvan vahva symboliikka vetosi tuomaristoon.

”Kuva linnunsiivistä piti ottaa kännykkäkameralla, koska oikeaa kameraa ei ollut mukana. Kuva oli tarkoitettu luonnosmaiseksi muistiinpanoksi erikoisesta näystä keskellä kaupunkia”, Seppälä kertoo.

Kaikissa sarjoissa jaettiin myös yksi tai useampia kunniamainintoja. Kunniamaininnan saivat Hanna Hyvösen ”Outariekko”, Antti Salovaaran (s. 1983) ”Sopulivaellus”, Janne Kajavan (s. 1996) ”Kärpäset”, Ali-Santeri Törmikosken (s. 1999) ”Vapaamatkustaja” sekä Milla Aallon (s. 1991) ”Pilvimassat”.

Kilpailun tuomareina toimivat luontokuvaaja Tuomas Heinonen, biologi-valokuvaaja Emilia Pippola ja Luonto-Liiton kilpailukoordinaattori Teemu Saloriutta. Tuomaristo arvosteli kuvat nimettöminä.

Teemu Saloriutta, valokuvakilpailun koordinaattori, Luonto-Liitto
P. 050 3247 786
teemu.saloriutta(at)gmail.com

Liisa-Maija Aukia, viestintäpäällikkö, Luonto-Liitto (painolaatuisten kuvien pyynnöt)