Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Luonto-Liitto ja HSY toivottavat krääsätöntä joulua

Luonto-Liitto ja HSY toivottavat krääsätöntä joulua

HSY ja Luonto-Liitto kannustavat viettämään ekologisesti kestävämpää joulunaikaa, ilman ylenpalttista tavaran määrää.
Luonto-Liitto ja HSY toivottavat krääsätöntä joulua

Kuva: Christer Nuutinen

Tiedote 9.12.2015

Joulukiireet ovat alkaneet. Mistä aito joulutunnelma syntyy: paketoidusta krääsästä vai rentoutumisesta ja yhdessäolosta?

HSY ja Luonto-Liitto kannustavat viettämään ekologisesti kestävämpää joulunaikaa, ilman ylenpalttista tavaran määrää.

– Toivomme, että tänäkin jouluna ihmiset luopuvat turhan krääsän ostamisesta ja antavat sen sijaan harkittuja, kestäviä, kierrätettyjä tai aineettomia lahjoja. Tuotteiden valmistaminen vaatii energiaa ja luonnonvaroja sekä tuottaa kaikissa vaiheissaan jätettä. Pääkaupunkiseudun asukkaat tuottavat vuodessa noin 300 kiloa jätettä henkilöä kohden, kertoo ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen HSY:ltä

Krääsän sijaan lahjaksi voi antaa esimerkiksi lahjakortteja hemmotteluhoitoihin tai ravintolaan, konserttiliput tai lenkkiseuraa. Lisää lahjavinkkejä löytyy HSY:n www.annajotainmuuta.fi-sivustolta.

Maapallo ei kestä nykyistä kulutusta

Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme yli kolme maapalloa. Joulun alla hutiostoksia saatetaan tehdä vielä tavallistakin helpommin.

– Maapallon ekologinen kantokyky unohtuu usein joululahjaostoksilla ja päädymme ostamaan tarpeetonta krääsää,  joka päätyy täyttämään kaappejamme ja lopulta roskikseen”, sanoo Luonto-Liiton projektikoordinaattori Ilona Bontenbal.

Krääsättömän joulun viettoon voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa. Facebookin Krääsätön joulu -tapahtumassa voi keskustella omista ekologisista joulutoiveista ja lukea vinkkejä kestävämpään joulun viettoon. Sivulla jaetaan myös tunnettujen suomalaisten kuvataiteilijoiden näkemyksiä krääsättömästä joulusta. Instagramissa etsitään puolestaan parasta joulukuvaa hashtagilla #krääsätönjoulu.


Lisätietoja:

HSY:n ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen, puh. 045 6576127, mia.tarvainen[at]hsy.fi

Luonto-liiton kampanjakoordinaattori Ilona Bontenbal, puh. 044 7338 574, ilona.bontenbal(at)luontoliitto.fi

09.12.2015