Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / 60-vuotias Luonto-Liitto juhlii

60-vuotias Luonto-Liitto juhlii

60-VUOTIAS LUONTO-LIITTO JUHLII

Luonto-Liitto tiedottaa 14.10.2003

Katsaus ympäristökasvatuksen ja luonnonsuojelun vuosiin

Ympäristöjärjestö Luonto-Liitto ry täyttää 60 vuotta 16.10.2003. Merkkipäivää juhlistetaan Luonto-Liitolle tyypilliseen tapaan niin metsässä, kristallikruunujen loisteessa kuin kellarin hämyssäkin.

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten ympäristö- ja luontojärjestö, jonka tavoitteena on säilyttää luonnon monimuotoisuus ja saada yhteiskunta tunnustamaan luonnon itseisarvo. Sotien aikana pimennysverhojen suojassa perustettu Luonto-Liitto on desanttien pelon väistyttyä römynnyt maastossa jo vuosikymmenien ajan. Tuloksena on uusia lajilöytöjä, lintuhavaintoja, luontoelämyksiä ja kasoittain suomalaisen ympäristöliikkeen ja luonnonsuojelun historiaa.

Järjestön kehittyminen on osa suomalaisen ympäristöliikkeen historiaa. Luonto-Liitto järjesti Suomen ensimmäisen ympäristöaiheisen mielenosoituksen Hämeenlinnassa 1970. Luontokerho- ja leiritoiminta on ollut suomalaisen ympäristökasvatuksen pioneerityötä. Viime vuosina ovat ympäristöpoliittiset teemat saaneet yhä enemmän jalansijaa, ja nykyisin Luonto-Liitto toimii mm. metsiensuojelun, suurpeto- ja ilmastokysymysten parissa. Kuudessa vuosikymmenessä Luonto-Liitosta on kasvanut monipuolinen ja vireä järjestö, jossa eläkeiän lähestymistä ei huomaa. Tunnustuksena vireydestä Luonto-Liitolle myönnettiin Pohjoismaiden Neuvoston vuoden 2003 Luonto- ja ympäristöpalkinto kolme viikkoa sitten.

Perustamispäivää 16.10.1943 muistellaan torstaina 16.10. klo 15-18 onnittelumaljojen, kakkukahvien, lauluyhtyeen ja historiallisen diashown merkeissä. Tilaisuus on osoitteessa Annankatu 26 A 5. krs aivan Helsingin keskustassa. Tilaisuudessa on jaossa Luonto-Liiton historiikkia, joka luotaa suomalaisen ympäristöliikkeen historiaa 1940-luvulta tähän päivään. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita.

Lauantaina 18.10. luontoliittolaiset ympäristökasvattajat järjestävät lasten satuseikkailun Paloheinän metsässä Helsingissä klo 10-12.

Lauantaina 18.10. klo 13-16.30 on 60-vuotisjuhlaseminaari "Ympäristönsuojelun ja luonnonharrastuksen suhde ennen ja nyt", osoitteessa Annankatu 26 A 2. krs, Helsinki. Seminaarin puhujat ovat kalastaja Pentti Linkola (klo 13.30), dosentti Raimo Heikkilä (14.15), Luonto-Liiton marraskuussa aloittava uusi pääsihteeri Lotta Ruokanen (15.00) ja Voima-lehden kustannuspäällikkö Tuomas Rantanen (15.45). Seminaarin juontaa Luonto-Liiton puheenjohtaja Jake Lahti-Olsen. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita. Seminaari toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston ja Opintotoiminnan Keskusliiton tuella.

Sunnuntaina 19.10. klo 11 alkaen on Luonto-Liiton 60-vuotisjuhlaretki Porkkalaan. Retkellä tutustutaan luonnonsuojelullisesti arvokkaisiin alueisiin, joille suunnitellaan kansallispuistoa. Luontoliittolaiset oppaat kertovat Porkkalan luonnosta ja historiasta. Lähtö Helsingin Rautatientorin tilausajolaiturista.

Pääsihteeri Jouni Nissinen, (09) 68 444 234, 040 828 1881, jouni.nissinen(a)luontoliitto.fi

Vuosijuhlien tuottaja Immi Kormi, 050 532 6669, vuosijuhlat(a)luontoliitto.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: