Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / 10 vuotta Riosta: Aarniometsien hakkuut jatkuvat

10 vuotta Riosta: Aarniometsien hakkuut jatkuvat

10 VUOTTA RIOSTA: AARNIOMETSIEN HAKKUUT JATKUVAT

Luonto-Liitto tiedottaa 5.4.2002

Luonto-Liiton metsäryhmä järjestää tänään perjantaina 5.4. rauhanomaisen mielenosoituksen Metsähallituksen keskusyksikön edustalla Tikkurilassa klo 7:30. Mielenosoittajat muistuttivat töihin saapuvia työntekijöitä valtion liikelaitoksen toimintaan liittyvistä ekologisista epäkohdista.

Mielenosoitus järjestetään Rion biodiversiteettisopimuksen 10-vuotiskokouksen alla. Maailman hallitusten edustajat kokoontuvat Haagiin ensi maanantaista alkaen kokoukseen, jonka ympäristöjärjestöt ovat nimenneet Ancient Forest Summitiksi. Järjestöt toivovat, että kokouksessa päätettäisiin lisätä konkreettisia toimenpiteitä maailman metsien suojelemiseksi. Niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa biodiversiteettisopimuksen toteuttaminen on toistaiseksi sisältänyt enemmän suunnitelmia ja lupauksia kuin tositoimia.

Metsähallituksen alue-ekologisten suunnitelmien valmistuttua kymmeniä tuhansia hehtaareita luonnonsuojelullisesti arvokkaita metsiä on tullut hakkuutoiminnan piiriin. Laitoksen omien selvitysten mukaan sen hakkuut pirstovat arvokkaita metsiä ja näin edistävät uhanalaisten lajien katoamista.

EU:n luontodirektiivi ja Suomen luonnonsuojelulaki vaativat suotuisaa suojelun tasoa erilaisille luontotyypeille ja lajeille. Luontodirektiivissä boreaalinen luonnonmetsä eli "vanha metsä" on priorisoitu luontotyyppi, jonka suojelutaso tulee säilyttää suotuisana tai palauttaa ennallistamalla. Tällä hetkellä yksikään suotuisan suojelun tason kriteereistä ei toteudu Suomen boreaalisten luonnonmetsien kohdalla.

Lisätietoja:
Olli Manninen, 050-594 0429 (Tikkurilassa)
Sini Harkki, 050-582 1107 (Haagissa)

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,